top of page

Kinderen op je bruiloft

Een veelgestelde vraag van bruidsparen: "Kan ik kinderen op mijn bruiloft uitnodigen en hoe pak ik dat aan?". Of je nu zelf een gezinnetje bent of graag de kinderen van je familie of vrienden wilt uitnodigen, er zijn zoveel tips en tricks om een bruiloft te plannen met kinderen. Ook goed om te lezen (of luisteren via onze podcast) als jullie nog twijfelen over het uitnodigen van kinderen op jullie grote dag.


Wel of geen kinderen tijdens jullie bruiloft?

Het begint natuurlijk bij deze vraag. Kinderen op jullie bruiloft geeft een hele andere dynamiek aan de dag, dan wanneer je geen kinderen op je bruiloft hebt. Kinderen hebben vaak een hele andere belevingswereld dan wij en zijn daardoor moeilijker te managen. Daarnaast maken we niet iedere dag een bruiloft mee en komen er zoveel dingen bij kijken, dat het voor kinderen ook best spannend kan zijn. Hieronder gaan we in op allerlei verschillende onderdelen en vragen die wellicht helpen om de keuze te maken of jullie kiezen voor wel of geen kinderen tijdens jullie grote dag. 


De ceremonie

De ceremonie is natuurlijk hét gedeelte van de dag waar alles om draait. Jullie liefdesverhaal wordt hier verteld en vaak zit een ceremonie vol met emoties. Wanneer er geen kinderen bij zijn, kun je een ceremonie best goed en strak plannen en ook de focus leggen op jullie verhaal. Met kinderen erbij wordt dat toch net iets lastiger.

Vergeet niet dat zo’n ceremonie heel spannend is, voor jullie, voor jullie dierbaren en daarmee dus ook voor kinderen. Het is immers iets dat we niet iedere dag meemaken. Toch zijn er genoeg leuke oplossingen om de kindjes juist te betrekken bij een huwelijksceremonie: 


  • Geef een kindje iets te doen ter afleiding. Denk hierbij aan een bellenblaas (die je toch al klaar hebt staan voor het einde van je ceremonie) of speelgoed dat enigszins onopvallend is en vooral geen geluid maakt, maar wel voldoende afleiding biedt.

  • Betrek de kinderen bij de ceremonie: denk aan bloemenmeisjes of bloemenjongens, een ringendrager of laat de kinderen slaan met de hamer of de bellen ringen om jullie huwelijk te bezegelen. Zijn het jullie eigen kinderen? Dan is het ook leuk om ze een handtekening te laten zetten op de kinderakte.

  • Zorg altijd voor iets te eten of drinken bij de ceremonie: zeker wanneer de kinderen een rol krijgen, is het fijn als ze een beloning krijgen in de vorm van een snoepje of iets anders dat ze lekker vinden voor de rol die ze zojuist vol spanning hebben volbracht. Vaak denkt de trouwambtenaar of BABS hier ook al aan. Let wel op dat het eten of drinken geen flinke vlekken geeft (spekjes doen het bijvoorbeeld altijd goed).

  • Zijn je eigen kinderen bij de ceremonie? Stel dan iemand verantwoordelijk (waar ze bekend mee zijn) voor wanneer er iets mis gaat: en met misgaan bedoelen we natuurlijk geen doemscenario, maar als een kindje onophoudelijk begint te krijsen of huilen, misschien naar de WC moet of besluit om zelf de trouwlocatie te gaan verkennen, dan is het wel zo fijn als iemand even op wil letten.

  • Heb geen verwachtingen en zorg voor een back-up: door de spanning zien we vaak dat kinderen toch liever niet met de bloemetjes of de ringen naar voren lopen, dus zorg ervoor dat je dan afspreekt dat iemand anders deze rol (vooral het brengen van de ringen is wel belangrijk) op zich wil nemen en dat jullie daar net zo blij mee zijn als dat de situatie is op dat moment. 


Heb je kinderen die al iets ouder zijn of zijn er oudere kinderen aanwezig? Ook voor hen is het leuk om een speciale rol te krijgen. Als gezin kun je ook iets symbolisch doen tijdens de ceremonie. Bijvoorbeeld samen een puzzel oplossen, een Japans hart samen in elkaar zetten of geef ze ook een ring of sieraad en laat ze daarmee onderdeel zijn van jullie huwelijk. 




Betrek ze ook tijdens de rest van de dag

Voor de kinderen is het ook heel leuk om ze bij de rest van de dag te betrekken en niet alleen bij de ceremonie. Zorg bijvoorbeeld bij de taart en toost voor een leuke sweet table met een speciale cupcake of cake lolly en geef ze een speciaal glaasje bubbels om mee te proosten. 



Houdt rekening met de planning

Wanneer er kleinere kindjes aanwezig zijn op jullie bruiloft, is het verstandig om hier rekening mee te houden in de planning. Kleine kindjes slapen vaak nog overdag, kies er daarom voor om de ceremonie net voor of net na het slaapje van de kinderen te laten plaatsvinden. 


Na de ceremonie komt vaak nog een moment waarop foto’s worden gemaakt. Probeer hierbij ook rekening te houden met het middagslaapje. Wij raden aan om ervoor te kiezen even wat tijd te plannen voor het slaapje tussen de ceremonie en het fotomoment. Of kies er juist voor om het fotomoment voorafgaand aan de ceremonie te plannen, zodat ze ook voor het fotomoment goed uitgerust zijn. Vaak zijn dan ook de kleren nog schoon ;-)


Tot wanneer zijn de kinderen aanwezig?

Vaak is het zo dat kinderen net voor het diner naar huis gaan of juist net erna. Dit hangt ook af van de leeftijd van de kinderen. Vaak is het zo dat kinderen die oud genoeg zijn om samen aan tafel te zitten nog blijven bij het diner en de wat kleinere kindjes toch al voor het diner naar huis worden gebracht. Voor de kleinere kinderen duurt een diner vaak te lang, vooral als jullie voor meerdere gangen kiezen en nog rustig willen tafelen. 


Organiseer entertainment

Er is heel veel te organiseren om de kinderen tijdens jullie bruiloft bezig te houden zonder dat jullie daar zelf als bruidspaar naar om hoeven te kijken. Hierbij kunnen jullie bijvoorbeeld denken aan een knutseltafel met verschillende tekeningen, blokken om te bouwen of speelgoedautootjes. Ook een tafel met wat zoetigheid en drinken voor de kinderen werkt altijd goed. Een andere optie is om iemand in te huren die kan oppassen op de kinderen en kan entertainen, zoals Mika oppasservice. 


Jullie kunnen ook kiezen voor bijvoorbeeld een leuk springkussen of juist een heel mooi wit bruidskasteel!


Wie wordt de oppas?

Als bruidspaar kun je er dus voor kiezen om een oppas te laten komen voor de kinderen. Dit kan een oppasservice zijn, maar ook iemand die je kent. Vaak wordt ervoor gekozen om de vaste oppas ook uit te nodigen op de bruiloft, deze heeft namelijk ook al een band met de kinderen. 


Meestal zie je ook dat de oudere kinderen de kleinere kinderen op sleeptouw nemen. Maar ook opa’s en oma’s vinden het vaak helemaal niet erg om overdag op de kinderen te letten. Vergeet niet dat ouders zich ook ervan bewust zijn dat ze hun kinderen meenemen en dat ze die zelf ook in toom moeten houden.


Bereid de kindjes voor

Het werkt vaak goed om jullie kinderen voor te bereiden op de trouwdag. Een manier om de kinderen voor te bereiden en daarmee ook iets meer te betrekken, is om ze mee te nemen naar een draaiboek bespreking en het laatste locatiebezoek. Hier zijn wij als weddingplanner natuurlijk ook aanwezig. Dit zorgt ervoor dat de kinderen al een beeld hebben bij de locatie en zo zijn er bekende gezichten waarvan ze weten dat ze daar naartoe kunnen als er iets is.

Zorg dat de kinderen niet alleen jullie weddingplanner en/of ceremoniemeester al een keer hebben gezien, maar dat ze ook al een keer kennis hebben gemaakt met de leveranciers. Of vertel ze in ieder geval erover. 


Heb geen verwachtingen

De belangrijkste boodschap wanneer jullie kinderen op jullie bruiloft hebben is: heb wat minder verwachtingen van een perfect plaatje wat betreft de planning en het verloop van de dag. Met kinderen is jullie bruiloft misschien net wat chaotischer. De kindjes kunnen bijvoorbeeld huilen of juist flink lachen tijdens de ceremonie, maar dit kan natuurlijk ook juist heel puur en passend zijn. 


Zorg voor extra kleding! 

Niet alleen voor kinderen handig, maar ook voor jullie zelf: zorg voor extra kleding! Zoals wel is gebleken, is een bruiloft met kinderen niet te plannen. Dat geldt ook voor de kleding, jullie kunnen je vast wel verschillende scenario’s bedenken waarbij er iets met de kleding kan gebeuren: grasvlekken op de broek van jullie kind, een rode stift tegen de bruidsjurk aan of knoeien met de taart. Het kan gebeuren en daarom is het fijn om altijd voor iedereen een back-up te hebben.


Faciliteiten

Als kinderen aanwezig zijn op jullie bruiloft is het goed om vooraf al een en ander te checken bij de locatie. Kijk bijvoorbeeld of er op de locatie een plek is waar het kindje kan slapen wanneer dat nodig is. En is er genoeg ruimte om kinderwagens te kunnen plaatsen? Maar denk ook aan een ruimte voor het verschonen van de kindjes of een plekje om rustig te kunnen kolven als dat van toepassing is.


Of jullie er nu voor kiezen om geen kinderen uit te nodigen, alleen jullie eigen kinderen of juist alle kinderen en hen een leuke rol wilt geven tijdens jullie bruiloft, alle keuzes zijn goed zolang jullie er zelf maar achter staan. Voel jullie vooral niet verplicht om een bepaalde keuze te maken, het is immers jullie dag! 





留言


留言功能已關閉。
bottom of page