Afbeelding
Proosten-thema terracotta

Trouwen in Coronatijd - tips & dé oplossing

10 april 2021

Nadat jullie bruiloft al een, twee of drie keer verplaatst is, zijn jullie er klaar mee. Jullie beslissen om dan toch maar naar het gemeentehuis te gaan en daar te trouwen. De dag die een van de mooiste van jullie leven zou moeten zijn, valt in het water. Maar wat als er een oplossing is om jullie trouwdag te redden binnen de geldende maatregelen? 

Tijdens de Q&A van Trouwbeleving online, merkte ik dat er zo veel vragen waren en zo veel zaken onduidelijk zijn voor aanstaande bruidsparen. In deze blog deel ik mijn tips voor trouwen in Coronatijd en laat ik je zien dat het ook nu, een fantastische dag kan worden. 

De routekaart
Vanuit de overheid is er een routekaart ontwikkeld die laat zien in welke fases er versoepelingen mogelijk zijn. Bruiloften zijn een onderwerp op de routekaart. Een van mijn collega’s - Mariska, van Definitely Yes - heeft deze onwijs fijn uitgewerkt. Ik geef daar graag nog een klein beetje extra toelichting op. 

Op dit moment zitten we nog in fase ‘zeer ernstig’. Wat nu mogelijk is, is een ceremonie met 30 gasten, er moet een gezondheidscheck vooraf plaats vinden, iedereen heeft een vaste zit plek en er is geen mogelijkheid tot horeca. 

De volgende route heet de ‘ernstige route’. Ook dat is nog steeds een ceremonie met 30 gasten, een gezondheidscheck verplicht en een vaste zitplek. Bij deze route mag wél taart en bubbels, dat is al een goed vooruitzicht. Je mag met maximaal 4 personen aan tafel en de sluiting is om 22:00 uur. Dit is een situatie wanneer de horeca weer open mag. 

De route daarna heet ‘zorgelijk’, dus dat klinkt al iets leuker. De ceremonie mag dan met maximaal 50 gasten, gezondheidscheck is nog steeds verplicht, een vaste zitplek, maximaal 6 personen per tafel en de sluiting is om 00:00 uur. Je mag dan al een paar uurtjes langer doorfeesten!

Dan komt waarschijnlijk de allerleukste van dit jaar en dat is de route ‘waakzaam’. Waarbij de ceremonie met 100 gasten mag plaatsvinden, een gezondheidscheck wel nog verplicht is, maximaal 8 personen per tafel en de sluiting is daar ook om 00:00 uur. Deze route is natuurlijk de meest leuke manier en hopelijk mag het snel plaats vinden op deze manier. 

Als laatste hebben we natuurlijk non-corona, maar deze staat niet op de route kaart. Dat betekent dat alles weer door mag gaan zoals jullie dat voor jullie zien. 

Wat goed is om te vermelden, is dat bij alle routes de richtlijnen van het RIVM gelden. Denk dan aan de 1,5 meter regel. Ongeacht in welke route je zit, alle richtlijnen die wij moeten handhaven gelden ook voor deze routes. 

Voorwaarden & kosten
Een van de onderwerpen die steeds ter sprake kwam bij de Q&A was toch wat ‘normaal’ is qua voorwaarden en kosten wanneer jullie ervoor kiezen de bruiloft te verplaatsen. En het antwoord daarop is eigenlijk “Ja, het is normaal.” Zowel ik als leveranciers maken ook kosten en uren. Tot een bepaalde hoogte, hoort dit er natuurlijk bij en leven wij met alle bruidsparen mee, maar er komt een punt waar wij verlies draaien. Ondanks dat het heel vervelend is, moeten we dan toch ook extra gaan factureren. In mijn offertes vind je altijd een Corona Clausule. Houd er bij andere leveranciers en partners in ieder geval altijd rekening mee goede afspraken te maken, met bijvoorbeeld twee weken van te voren een definitief moment om af te stemmen. Je hebt dan tot twee weken van te voren om te beslissen of het wel of niet doorgaat. En ja, het lukt mij om tot twee weken van te voren alles voor jullie te regelen. Samen gaan wij creatieve oplossingen bedenken zodat jullie deels, misschien wel helemaal jullie droombruiloft mogen ervaren.  Want Your story, is my Ambition. 

Maar wat als het wél kan?
Durven jullie out of the box te denken en alles op alles te zetten om de liefde te vieren? Dan zijn er ontzettend leuke ideeën zoals een taart en toast TO GO. Na de ceremonie zorg je dat iedereen een klein flesje champagne of een kop koffie en stukje taart of een cupcake mee naar huis krijgt. Jullie kunnen afspreken om samen in te loggen op Teams en het samen toch nog te vieren. Voor de gasten die niet kunnen komen, kun je een goodiebag op de post doen zodat zij er toch nog een beetje bij zijn. 

Veel bruidsparen kiezen er alsnog voor om het feest tot volgend jaar uit te stellen. Hoe leuk is het om jullie gasten hier alvast een voucher voor te geven, een beetje zoals de vakantie voucher. De gasten kunnen dan volgend jaar het feest komen vieren of een keer koffie drinken bij het bruidspaar thuis. Je geeft dan een voorproefje over hoe het later kan zijn en dat is altijd leuk! Tip, steek de tijd en energie in het maken van de voucher in dezelfde stijl als de uitnodigingen. Zo maak je het helemaal af.
 
Livestream bruiloft 
Deze inspiratie komt o.a. door praten met leveranciers, maar nog  veel meer toffe ideeën halen wij toch echt van onze bruidsparen. Er zijn gelukkig nog minimaal 10 bruiloften die sowieso doorgaan en die echt hebben gezegd ‘wij zetten gewoon door, het maakt ons niks uit welke route wij gaan bewandelen, maar wij gaan trouwen!’. In deze tijd zijn er genoeg initiatieven en ideeën gekomen om het veel intiemer met elkaar te vieren. Een van onze ideeën die wij volgende maand uit gaan voeren is, kiezen voor een livestream. Een paar maanden geleden dachten wij nog ‘een livestream?’, maar je hoort het natuurlijk steeds vaker en we raken eraan gewend om niet met elkaar te zijn en op afstand iets mee te maken. Het is dus ontzettend gaaf als je voor deze manier durft te kiezen om als bruidspaar het op deze manier te doen. Tip! Pak dit onderdeel écht professioneel aan. Ga in zee met iemand die gespecialiseerd is in audiovisuele middelen zodat je gasten het ja-woord niet missen ;-)

Wedding drive thru 
Ook super leuk: een wedding drive thru. Je kleed je huis helemaal aan met versiering, bloemen en ballonnen of misschien doen familie en vrienden dat wel voor jullie. De gasten kunnen dan langsrijden in de auto zodat je iedereen nog ziet en spreekt. Het is dan natuurlijk leuk als je net een ceremonie van 30 gasten hebt gehad, daarna naar huis gaat en dan de wedding drive thru hebt als vervanger voor de receptie. 

Feliciteren 
Iemand feliciteren door middel van een hand kan helaas niet in deze tijd. Een mooi alternatief is, om te feliciteren door middel van een bloem. Kies een bloem die voor jullie iets betekent met een lange steel, die je kan overhandigen ter teken van felicitatie. Dan heb je toch nog een heel mooi gebaar en manier van feliciteren in de corona tijd. Er zijn zoveel leuke ideeën om toch nog een speciale dag van je bruiloft te maken, dus waarom zou je wachten?

Double trouble 
Dan heb je dan toch mensen die kiezen voor de double trouble en eigenlijk is dat ook wel heel erg leuk. Double trouble betekent namelijk dat je nu trouwt met 30 gasten en dat je daarna nog een keer kiest om te trouwen met een persoonlijke ceremonie en daarna natuurlijk het grote knallende feest. 

Het grote nieuws - eigen POP UP TROUWLOCATIE
De vraag is nu eigenlijk, mensen kiezen er vaak voor om voor een gemeente te trouwen, want dan is het officieel. Maar… stel je nou eens voor dat jij voor de gemeente kan trouwen op een te gekke trouwlocatie, volledig aangekleed en verstopt in de buitenhoeken van Limburg? Wij hebben een top locatie waar je een ultieme bruiloft gevoel krijgt, waar je kunt trouwen voor de gemeente, waar ALLES gestyled is, waar je een heerlijk diner bij krijgt op het moment dat het weer kan (of een lunch). Wij hebben namelijk onze eigen Pop-up trouwlocatie bij Hoogcruts in Noorbeek. De titel is ‘Let’s pop-up and save your wedding day’. 

Dit doen wij, FBLS Weddings, samen met Erik Stevens catering. Samen met Erik hebben wij pop-up trouwlocatie mee gecreëerd in een gaaf oud klooster in Noorbeek en het is nu mogelijk om daar te gaan trouwen. Wij hebben een heel concept bedacht tot in de puntjes, jullie hoeven daar niets voor te regelen behalve jullie jurk, pak en 30 gasten. 

Thema’s 
Je kunt je nu inschrijven, een datum kiezen, een gesprek aan gaan met ons, de locatie komen bekijken op de open dag op zondag 16 mei én je hebt keuze uit een aantal thema’s. Nicky van Styled Stories heeft als basis thema gekozen voor Terracotta Chique, helemaal passend in de stijl van het oude klooster maar gaan jullie liever voor de “Italian Dream” met lange tafels en een rustige uitstraling alsof je in de Toscane bent of voor “Romantic Vintage” met veel pastelkleuren en bloemen of mijn favoriet, fabulous (FBLS) festival met kleurrijke bloemen en een te gekke festival set up voor de mensen die nu al zin hebben in een feestje? Let us know! 

Wil jij toch nog op een unieke locatie trouwen dit jaar en was je het eigenlijk van plan om het te verplaatsen, dan denk er toch nog twee keer over na. Bekijk de website: www.trouwen-limburg.nl en dan kom je automatisch op onze te gekke pop-up trouwlocatie uit. Wij houden de hele dag voor jullie vrij en organiseren de mooiste dag van jullie leven.